Er komen de laatste maanden steeds meer verhalen naar boven van mensen die gebruik maken van een cloud dienst zoals Dropbox, Google Drive, iCloud of één van de andere dienstverleners, waarbij opeens de cloud dienst wordt afgesloten. Veelal om onbekende redenen, al lijken vakantiefoto’s met (bijna) blote peuters en baby’s de kans op problemen ernstig te vergroten. Men ziet veelal in beeld “Account suspended for terms violation”, en deze straf wordt vaak opgelegd door algoritmes/software die drives scannen op ongewenste content. Helaas leidt dat regelmatig tot “false-positives”.

Hou er rekening mee dat alle gratis diensten (zoals Microsoft en Google) geen helpdesk hiervoor hebben, en u nergens in discussie kunt gaan over deze afsluiting. U krijgt sowieso u gegevens niet terug, maar als dit mailadres tevens het Google Account op uw telefoon was kunnen de gevolgen nog groter zijn: het account wordt namelijk definitief afgesloten, en zelfs gekochte software licenties bent u kwijt. Voor meer vervelende verhalen: https://www.businessinsider.nl/what-its-like-to-get-locked-out-of-google-indefinitely/ of Google op “account suspended for terms violation”.

Een bijzonder punt van aandacht zijn mensen met een iPhone. Foto’s van diverse diensten zoals WhatsApp komen -in tegenstelling tot op Android- in de algemene photostream terecht, en kunnen wanneer hier een cloud backup op zit, ook voor deze problemen zorgen. Terwijl men er veelal niets aan kan doen (foto werd ongevraagd in een chat geplaatst).

Er zijn inmiddels tal van behoorlijk serieuze verhalen bekend. Aan de hand daarvan enkele tips voor mensen die gratis cloud storage gebruiken:
- Hou zakelijk en privé 100% gescheiden.
- Het zakelijk gebruiken van (gratis) diensten die voor consumenten bedoeld zijn is extra risicovol. Omdat er eigenlijk betaald had moeten worden, is de kans dat er bij problemen hulp komt nog kleiner.
- Controleer of het bedrijf een helpdesk heeft. Is dit niet het geval (meestal), dan moet men ermee kunnen leven dat bij opheffing de gegevens echt weg zijn. Let op, dit geldt ook voor betaalde accounts! De betaalde versie van Google Drive heeft geen bijvoorbeeld geen helpdesk.
- Maak zelf regelmatig backups, bijvoorbeeld via Google TakeOut.
- Wist u dat het ook mogelijjk is om een eigen “OwnCloud” via Metaphorum te nemen?
Neem voor meer informatie over de risico’s, of een eigen OwnCloud contact op met Metaphorum.